Menu strony

Olej z kokosa, olej z lnu

Len sławny jest ze swych walorów już od czasów antycznych. Teraz olej z nasion lnu wyciskany na zimno, używany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kucharskich. Z kolei tłoczony na gorąco, posiada przeznaczenie techniczne do wytwórczości farb, lakierów, barwników, kitu i żywic artystycznych.


Olej kokosowy
Zawarte w nasionach lnu składniki mają działanie osłaniające otoczkę śluzową systemu pokarmowego.

Czy myślisz o lepszym zgłębieniu rozpatrywanego tu wpisu? Jeśli tak, to zweryfikuj stronę (disnemar.pl/), która też z pewnością przykuje Twoją uwagę.

Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany zawiera nadzwyczaj wiele kwasów omega-3. Badania [sekwencjonowanie genomowe] naukowe wskazują, że stosowna ilość w diecie omega 3 może być lekiem, także działać zapobiegawczo na wiele chorób powiązanych z pracą mózgu, takich jak przygnębienia, czy uciążliwości maniakalno-depresyjne, również choroba Alzheimera.

Jeśli spożywamy olej lniany, łatwo uzyskamy stosowne stosunki omega 3. A jeżeli na dodatek spożyjemy porcję ryb parę razy w tygodniu, powinniśmy być spokojniejsi o własne zdrowie. Żeby olej nie stracił swych drogocennych własności, powinien być należycie wytwarzany i przechowywany (dowiedz się więcej). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod wpływem oświetlenia zaczyna się psuć i oksydować.
Olej lniany winien mieć płynną konsystencję i być znakomicie klarowna. pochłania inne wonie, wobec tego należy opakowania szczelnie zamykać. Oleje (Zdrowystragan - sklep z eko żywnością) powinno się magazynować w temperaturze nie większej niż 15o C, jednak optymalne warunki zagwarantuje im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się używać do obróbki kulinarnej, jedynie zużywać na zimno, jako domieszka do posiłków.


Doskonały olej kokosowy znalazł użycie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swym właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jest najlepszym środkiem na odchudzanie. Umożliwia bowiem pozbyć się nadwagi bowiem nie odkłada się w formie zbędnego tłuszczu, ale jest użytkowany do tworzenia werwy i spalania kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest taki tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (olej kokosowy bezzapachowy - sklep) zatrzymuje postać stałą, jest białej barwy, ma dostrzegalny i ogromnie miły koksowy zapach. W większej temperaturze staje się ciekły. Należy wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.
2019/09/05