Menu strony

Jakiego rodzaju garnków użyć, żeby przygotować nietuzinkowy, a jednocześnie pożywny posiłek na wyjazd poza miasto

Chwile wytchnienia należą się każdej rodzinie. A takich momentów jest w ciągu roku nawet całkiem sporo. Są nimi święta wielkanocne oraz inne dni wolne od pracy bądź szkoły. Jednak zawsze najwięcej pozytywnych wzruszeń dostarcza uwielbiana przez wszystkich majówka. Jeżeli tylko pogoda dopisze, to wyjazd poza miasto będzie wyjątkowo udany. Abyśmy jednak byli w stanie długo i pozytywnie wspominać wspólnie spędzone momenty, najpierw jesteśmy zmuszeni wszystko świetnie zaplanować. A już z pewnością należy wziąć ze sobą jedzenie - w czasie spaceru przez las szkraby zgłodnieją znacznie szybciej niż przypuszczają ich rodziciele.
Zadaniem mamy pozostaje więc przyrządzenie sytego dania, które jednocześnie można bez trudu spożyć w typowo polowych warunkach. Z racji tego, że taka wyprawa ma pozostawać jednym z elementów zdrowego stylu życia, posiłek musi spełniać wiele warunków. Po pierwsze ma to być odpowiednio zbilansowany suchy prowiant uzupełniony o wybrane owoce, np. o rumiane jabłka i mięsiste gruszki. Z kolei do przyrządzania gorących posiłków warto użyć tylko naczyń sprawdzonych wytwórców. Gotowe gołąbki można z powodzeniem zapakować w specjalne termosy, żeby długo zachowały właściwą temperaturę.
Garnki korkmaz świetnie sprawdzą się w roli naczyń, w których każda mama przygotuje wyjazdowy posiłek. Z racji tego, że wykonane są ze stali nierdzewnej i mają wymagane atesty, to żurek w nich ugotowany będzie rozpływał się w ustach wszystkich bez żadnego wyjątku. Poza tym garnki korkmaz mają jeszcze jeden walor. Każdy rodzaj gotowanych w nich składników do dań głównych, np. kasza mazurska, będzie zapewniał zdrowie wszystkim biwakowiczom. Gotowanie chociażby w uszkodzonych naczyniach emaliowanych bywa ryzykiem, bo czasie warzenia ryżu w woreczkach, pod wpływem gorąca, uwalniają się szkodliwe substancje.


Sprawdź też

Szkodliwość soli w kuchni

Jak nie dać się chorobie?
Istnieje sporo rzeczy, jakich należy dowiedzieć o stosowaniu soli i doprawiania potraw. Sól to inaczej chlorek sodu, który najczęściej występuje w życiu częściej niż którykolwiek odmienny związek chemiczny. W nowym tysiącleciu warto dowiedzieć się na jej temat więcej. Wybór odpowiedniego źródła informacji na temat gotowania przy użyciu soli nie jest zwyczajowo rzeczą łatwą. W tej sprawie wciąż pokutuje wiele mitów. Kto chce dowiedzieć się więcej na temat ich opinii może wpisać w swoją wyszukiwarkę internetową hasło gotowanie bez soli.

A gotowy już posiłek zamiast wkładać do plastikowych pojemników, lepiej zapakować w piętrowy termos, prawie jak gorącą kawę. Do tego typu zadań bezkonkurencyjnie nadają się termosy alladin - obiadowe termosy. Są wyprodukowane z wysokiej jakości materiałów i służą gospodyniom przez lata i to nie tylko do przechowywania wypadowego prowiantu. Solidne termosy alladin przydadzą się także panom domu, którzy wyjeżdżają na działkę, aby tam przez cały dzień wykonywać niezbędne prace.
2018/07/11