Menu strony

Potrawy z jajek i ziemniaków

Kartofle są jednym z najbardziej popularnych produktów na polskich stołach. Standardowy obiad polski składa się z mięsa, kartofli i surówki. Stanowią one też podstawę popularnych dań, do których należą na przykład pierogi czy kopytka. Sporą liczbę miłośników posiadają także placki ziemniaczane, przyrządzane z cukrem lub wytrawnie. Rozmaite sałatki i zapiekanki ziemniaczane są dobrym urozmaiceniem codziennego menu. Z kolei jajka wybierane są prawie równie często, w rozmaitych formach. Są również koniecznym składnikiem ciast i różnych dań, do których należą na przykład naleśniki.

Sałatki i zapiekanki
Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman
Jedną z bardziej popularnych sałatek jest sałatka ziemniaczana . Poza ziemniakami może zawierać rozmaite produkty, takie jak jajka, ogórki czy wędliny. Ziemniaki są też jednym z najważniejszych składników znanej sałatki warzywnej, przygotowywanej w większości przypadków z dodatkiem majonezu. Sałatki tego rodzaju są bardzo zdrowe i smaczne, poza tym właściwie w każdym domu robi się je w inny sposób. Dzięki temu nie ma dwóch takich samych sałatek > https://laoliva.pl/oliwa-do-salatek warzywnych. Kolejnym interesującym pomysłem na potrawę z ziemniakami może być zapiekanka. Stanowi ona dobry pomysł na obiad w formie potrawy na ciepło, albo na zimno. Dobrze współgra z tego rodzaju produktami jak jogurt naturalny czy śmietana. Danie takie poza ziemniakami zawierać może także jajka, kiełbasę, ser żółty i różne inne produkty (link). Niezwykle popularną potrawą z kartofli są frytki. Są to zwyczajnie pokrojone na paski i usmażone kartofle. Stanowią dobre urozmaicenie jako dodatek do dań obiadowych.

Potrawy z jajek Jajka można przyrządzać w bardzo wielu postaciach. Popularną potrawą na śniadanie jest jajecznica, przygotowywana także w różny sposób. Można ją robić z dodatkiem cebuli, kiełbasy, pomidorów oraz pozostałych produktów. Jajka można również gotować na twardo i na miękko, a także smażyć (kliknij). Do smarowania chleba doskonała jest pasta jajeczna. Na uroczysty obiad widowiskowe danie mogą stanowić jajka faszerowane. Są one nie tylko ogromnie efektowne, ale również smaczne. W Polsce najwięcej jajek je się w okresie świąt wielkanocnych. Wtedy również jajka się maluje i ozdabia na dużo innych sposobów. sałatek zapraszamy Cię do: https://laoliva.pl/oliwa-arbequina


Sprawdź też

W jaki sposób bezproblemowo zrzucić zbędne kilogramy po świątecznej przerwie ?

święty mikołaj fitness
Święta to wspaniała okazja do wielu rzeczy, na jakie nie można pozwolić sobie w innych porach roku. Istnieją w ciągu roku co najmniej dwa tego typu dni, szczególnie związane z religią katolicką, jednak tak mocno zakorzenione w kulturze świeckiej, że z odpoczynku od obowiązków i okazji do spotkania z bliskimi na towarzyskim gruncie korzysta dużo ludzi różnych wyznań, oraz całkiem niewierzących.
2018/08/26