Menu strony

Polubić gotowanie

Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami
Każdy prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nie ważne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną i ile lat mamy na karku bo cel jest ten sam - ugotować dobrą potrawę.

Żadna to hańba nie umieć gotować, gdyż w przeszłości zawsze nas ktoś z tego wyręczał. Na przykład opiekuńcza mama, niezastąpiona żona czy też zakochany w gotowaniu mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie przepadamy za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który nie wiadomo dlaczego nazywa się zupką chińską, to pozostaje samodzielne gotowanie.

Zanim przystąpimy do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, że nie ma nic gorszego. Ale im więcej w tym siedzimy, okazuje się, iż nie ma nic prostszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za fajne. Nadejdą te momenty gdy podczas spotkania w gronie przyjaciół będziemy mogli dorzucić swoją opinię o gotowaniu gdy akurat będzie temat sobotniego grilla na sześć osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i dawać innym cenne wskazówki?

Ledwie się oglądniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść "tajną" wiedzę kuchni francuskiej, włoskiej, rosyjskiej, meksykańskiej oraz wielu innych. Książka kucharska czy to w formie papierowej czy elektronicznej powinna pod ręką zawsze być, bo przecież nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeśli pole do popisu jest obszerniejsze i tak w ogóle nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem , gołąbki, flaki jak i wybitne sosy do makaronu czy ostatnio modny sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w Polsce gigantycznym fenomenem. Dodaje się go właściwie do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez wyjątku czy to kotlet schabowy, kebab czy pizza z serem i tuńczykiem. Naprawdę zjawisko na wielką skalę, nie można się już dziwić, że taka sałatka Cezar (zobacz: ) czy pasta rybna, które w zasadzie nie zawierają czosnku, mogą być nam w barze podane właśnie z takim sosem. Jeśli nie w potrawie to na pewno obok niej.

Ale przecież potrawy na ostro to nie koniec świata. Oczywiście to są dania główne i te właśnie powinniśmy nauczyć się robić. Ale należy pamiętać by nie zaniedbywać deserów oraz dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wysublimowane podniebienie. W gotowych przepisach w łatwy sposób wyszukamy sposoby na mega dobry koktajl bananowy, pyszne ciasto z herbatnikami a nawet przekonamy się jak produkowana jest chałwa i jak ją wykonać domowymi sposobami. Wszystko zależy od naszych chęci, bo gotowych przepisów znajdziemy całą masę.

Przepisy na gotowanie to jednak nie koniec obsługi kuchni. Bo przecież w tej tematyce ważne są też inne zagadnienia, jak np. dekorowanie. Dowiedzieć się możemy jak udekorować tort, jak składać serwetki, jak dobrać kieliszki, co kłaść na stół jako dekorację i wiele innych.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takimi sprawami to z pewnością znajdzie dla siebie dobre źródło informacji. Może to być kulinarny serwis internetowy jak i wielka książka poświęcona kuchni oraz gotowaniu. Należy tylko chcieć.
Dziennikarz: B.S.
2018/07/12