Menu strony

Dlaczego warto pić soki?

Statystyczny Polak wypija na rok ok. dwadzieścia pięć litrów soku. Niemało. Niestety, nie każdy owocowy napój, jaki zdołasz spotkać na sklepowej półce, jest rzeczywiście sokiem. Soki to najcenniejsze napitki owocowe, jakie możesz znaleźć na sklepowej półce, a to stąd, że nie mogą zawierać syntetycznych aromatów jak też konserwantów.
zdrowo i na diecie
Soki można by podzielić na: soki jednodniowe - to soki, jakie nie są poddawane pasteryzacji, dzięki temu zachowują one najwięcej wartości odżywczych.

Czy publikowany artykuł jest według Ciebie fascynujący? Jeżeli tak, to kliknij też na pomocne opracowania, które okażą się niezwykle użyteczne.

Podobne soki posiadają bardzo krótki termin zdatności do konsumpcji, z tej przyczyny układa się je w chłodziarkach, zazwyczaj w szklanych butelkach; pasteryzowane soki - jeżeli są poddawane łagodnej pasteryzacji (w temp. do 85 stopni), ich okres zdatności spożycia to kilka tygodni, zaś wartości odżywcze są takie jak w przypadku soków świeżych. Takie soki wyprzedaje się na ogół w szklanych opakowaniach. Soki w kartonach to te, które poddano pasteryzacji w temp. 100 stopni Celsjusza. Ich termin przydatności do spożycia jest dużo dłuższy, niestety kompozycja witamin jak też minerałów jest dużo mniejsza. Soki świeże tłocznia soków odciska ze świeżych owoców i warzyw, w trakcie gdy pasteryzowane soki w znacznej większości produkuje się z pulpy, to znaczy z koncentratu. Soki można również podzielić na warzywne, jakie są mniej kaloryczne, mieszczą mniejsze ilości cukru, jak również soki owocowe. Termin nektar kojarzy się poniektórym z napojem bogów, czyli czymś drogocennym, szczególnym. Niestety, w nazewnictwie spożywczym to coś kompletnie innego. Nektar owocowy to mocno rozrzedzony sok wyprodukowany z koncentratu albo świeżych owoców, mieszczący uzupełnienie cukru (jest go więcej aniżeli w dosładzanych sokach). Nektar nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Napój z kolei to najmniej wartościowy owocowy napitek. Mieści blisko 20% soku owocowego, reszta to woda, cukier, kwasek cytrynowy i sztuczne substancje, takie jak aromaty, konserwanty, barwniki.


Sprawdź też

Kubek termiczny- bezkonkurencyjny sposób na zagwarantowanie sobie długotrwałego ciepła wszelkich napojów

herbata
Nie ulega wątpliwościom, że napoje ciepłe nie bez przyczyny są tak często spożywane, ponieważ tak samo kawa, jak i herbata cieszą się bardzo dużą popularnością. Mało kto potrafi wyobrazić sobie pobudkę bez ulubionej kawy, czy podwieczorek bez słodkiej herbaty. Obydwa napoje smakują jednak najlepiej, gdy zachowana jest odpowiednia temperatura, co gwarantuje kubek termiczny, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które pragną, aby ich napoje jak najdłużej utrzymywały wysoką temperaturę.

Jedzenie
Wartość odżywcza soków zależy od tego, czy jest on sporządzany z pulpy, czy też świeżo odciskany z owoców oraz jarzyn. Te ostatnie są o tyle korzystne, iż mieszczą wiele witamin oraz minerałów. Syrop glukozowo-fruktozowy dorzucany do napojów, nektarów i poniektórych soków jest szkodliwy. Dobrze wybierać soki ze wzmianką bez cukru.
2018/12/03