Menu strony

Zalety i korzyści płynące z używania oleju lnianego, jego wykorzystanie w codziennym żywieniu

Len jest wykorzystywany wszechstronnie w wielu różnych dziedzinach od wielu lat. Już w starożytnej Grecji i Rzymie jego nasiona, znane też jako siemię lniane, były stosowane przy leczeniu rożnych schorzeń, takich jak na przykład problemy z układem trawiennym.

zdrowa żywność
A głównym składnikiem nasion, który ma największy wpływ dla ludzi, jest olej, jeden z najdłużej znanych i najbardziej zdrowych tłuszczy z roślin. Tłoczy się go na zimno z malutkich nasion, przed laty robiono to w sposób ręczny, obecnie stosuje się mechaniczne prasy. Olej lniany (lub inne oleje np. olejek arganowy ) to w pierwszej kolejności ogromne bogactwo kwasów tłuszczowych, w pierwszej kolejności tych najzdrowszych, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nasiona lnu zawierają ich prawie połowę, a dzięki nim właśnie obniżany jest poziom złego cholesterolu (kupisz w sklepie Zdrowy Stragan: ). Oprócz tego tłuszcze nienasycone mają zbawienny wpływ na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i oddechowego, stymulują funkcjonowanie wielu wewnętrznych organów i polepszają ogólną odporność organizmu na zarazki.

Chciałbyś dowiedzieć się więcej na ten temat - z pewnością spodoba Ci się bieżąca wiadomość (https://www.rehab-terapia.pl/oferta/leczenie-alkoholizmu/), którą stworzyliśmy specjalnie dla Ciebie. Po więcej detali kliknij w link.

Niedobór tego składnika w codziennej diecie może przyczynić się do zaburzeń pracy organizmu, a w rezultacie do poważnego problemu z ogólnym zdrowiem.

drzewko oliwne
Oprócz tych właściwości olej z lnu jest źródeł wielu witamin i składników mineralnych. W szczególności sporo posiada witaminy E, która także ma znaczenie w profilaktyce cholesterolowej i bardzo skutecznie zapobiega problemom z układem krążenia. Mając na uwadze te właściwości, butelka (butelka termiczna ze stali nierdzewnej) z tym olejem znajdować się powinna w każdej kuchni. Jego spożywanie nie tylko ma duży wpływ na stan naszego zdrowia, ale dzięki oryginalnemu smakowi można go świetnie wkomponować w wiele potraw. Olej lniany ze względu na swoje właściwości nie będzie się nadawał do smażenia potraw, należy tego przestrzegać, bo pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają się w nim wydzielać szkodliwe substancje. Jest jednak idealnym dodatkiem do najróżniejszych potraw na zimno, na przykład sałatek albo sosów - |">. Już łyżka dziennie tego oleju dostarczy wielu cennych substancji, więc każdy, komu będzie zależało na zdrowi powinien dołączyć ten rodzaj oleju do swojej codziennej diety.
2021/10/21