Odpowiednie odżywanie się staje się obecnie bardzo popularne. A jeżeli już mówimy o smacznym jedzeniu, to musimy tutaj wspomnieć o babcinych przepisach kulinarnych, które znajdziemy nie tylko w starych książkach kucharskich.
Sprawdzone
receptury można przecież równie zapisać na kartkach pamiętnika bądź niewielkiego kalendarza, a nawet z tylnej strony zeszytu. Pomimo tego że nasi przodkowie z XVI wieku prawideł zdrowego żywienia raczej nie przestrzegali, to jednakże na początku zeszłego stulecia wiele się
uległo zmianom i obecnie ochoczo sporządzamy potrawy, które gościły niegdyś na talerzach naszych babć.
W trakcie wyjątkowej okazji, takiej jak wakacje czy parapetówka, dobrze jest uczcić ten ważny moment swojego życia przede wszystkim fajną zabawą. We współczesnych czasach rewelacyjnym pomysłem jest urządzenie małej imprezy z okazji przykładowo zakończenia sesji. Podczas wyjątkowej okazji, takiej jak urodziny, ferie zimowe czy po prostu spotkanie towarzyskie, dobrze jest uczcić ten istotny moment swego życia przede wszystkim cudowną zabawą. Jednak w dwudziestym pierwszym wieku pośpiech powoduje znaczny i powszechny brak czasu.
Dawna polska kuchnia bazowała na niemrożonych wyrobach i powidłach śliwkowych wysokiej jakości, bo smażonych bez dodatku polepszaczy smaków i sztucznych barwników. Receptura na prawdziwy sok z aroni jest niekiedy uważnie strzeżoną tajemnicą rodzinną . Należy pamiętać, że taki dodatek do wody mineralnej nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz także ma szereg właściwości odżywczych. Sok owocowy wykorzystuje się przy różnego rodzaju schorzeniach - dobrze wiemy, że słodki płyn pozyskany z malin pomaga przy przeziębieniu. Nasze antenatki uprawiały dużo roślin i z pewnością ich wybór nie ograniczał się jedynie do warzyw sianych w przydomowych ogródkach. Aby zapewnić sobie codziennie świeżą porcję przypraw, siały w donicach
zioła, którymi później doprawiały grochówkę. Zresztą i my współcześnie postępujemy w prawie taki sam sposób. A że zbliża się wiosenna pora sporo gospodyń troszczy się o to, aby przez okrągły miesiąc na parapecie rosła rzeżucha. Praktycznie w każdym przypadku zostaje ona posiana w małej doniczce, a kiedy już urośnie trafia na stół np. w formie
sałatki.