Menu strony

Praktyczne porady kulinarne z pamiętnika naszej babci, czyli w jaki sposób prawidłowo się odżywiać

Odpowiednie odżywanie się staje się obecnie bardzo popularne. A jeżeli już mówimy o smacznym jedzeniu, to musimy tutaj wspomnieć o babcinych przepisach kulinarnych, które znajdziemy nie tylko w starych książkach kucharskich.


Sprawdzone receptury można przecież równie zapisać na kartkach pamiętnika bądź niewielkiego kalendarza, a nawet z tylnej strony zeszytu. Pomimo tego że nasi przodkowie z XVI wieku prawideł zdrowego żywienia raczej nie przestrzegali, to jednakże na początku zeszłego stulecia wiele się
domowy sok
uległo zmianom i obecnie ochoczo sporządzamy potrawy, które gościły niegdyś na talerzach naszych babć.

Dawna polska kuchnia bazowała na niemrożonych wyrobach i powidłach śliwkowych wysokiej jakości, bo smażonych bez dodatku polepszaczy smaków i sztucznych barwników. Receptura na prawdziwy sok z aroni jest niekiedy uważnie strzeżoną tajemnicą rodzinną . Należy pamiętać, że taki dodatek do wody mineralnej nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz także ma szereg właściwości odżywczych. Sok owocowy wykorzystuje się przy różnego rodzaju schorzeniach - dobrze wiemy, że słodki płyn pozyskany z malin pomaga przy przeziębieniu. Nasze antenatki uprawiały dużo roślin i z pewnością ich wybór nie ograniczał się jedynie do warzyw sianych w przydomowych ogródkach. Aby zapewnić sobie codziennie świeżą porcję przypraw, siały w donicach zioła, którymi później doprawiały grochówkę. Zresztą i my współcześnie postępujemy w prawie taki sam sposób. A że zbliża się wiosenna pora sporo gospodyń troszczy się o to, aby przez okrągły miesiąc na parapecie rosła rzeżucha. Praktycznie w każdym przypadku zostaje ona posiana w małej doniczce, a kiedy już urośnie trafia na stół np. w formie sałatki.

Przepisy na tego rodzaju zdrowe posiłki są do znalezienia w internecie i na odpowiednich witrynach internetowych. Pasjonaci prawidłowego żywienia koncentrują się tylko na wybranych produktach i sprawdzonych, czyli najchętniej tych babcinych przepisach kulinarnych. Gotowanie posiłków jest w takim przypadku bardziej pracochłonne, przykładowo sok z aroni wymaga tego, aby poświęcić czas na również na mycie słoiczków i pasteryzację gotowego produktu. A czasem trzeba poza tym posiadać właściwie ukształtowany smak. Idealny kucharz, który chce tworzyć oryginalne kompozycje smakowe musi czasami spróbować krewetek, a rzeżucha (dla przykładu) i pozostała zielenina powinna królować w jego kuchni nie tylko od święta.
2018/06/21