Menu strony

Praktyczne porady kulinarne z pamiętnika naszej babci, czyli w jaki sposób prawidłowo się odżywiać

Odpowiednie odżywanie się staje się obecnie bardzo popularne. A jeżeli już mówimy o smacznym jedzeniu, to musimy tutaj wspomnieć o babcinych przepisach kulinarnych, które znajdziemy nie tylko w starych książkach kucharskich.
Sprawdzone receptury można przecież równie zapisać na kartkach pamiętnika bądź niewielkiego kalendarza, a nawet z tylnej strony zeszytu. Pomimo tego że nasi przodkowie z XVI wieku prawideł zdrowego żywienia raczej nie przestrzegali, to jednakże na początku zeszłego stulecia wiele się
domowy sok
uległo zmianom i obecnie ochoczo sporządzamy potrawy, które gościły niegdyś na talerzach naszych babć.

Sprawdź też

Kilka porad na przygotowanie pysznego ciasta miodownik

ciasto miodownik
Miodownik, to znane ciasto w Polsce, jakie pieczone jest rzadko, lecz w określonych okresach po prostu jest niezbędnym elementem, który znajduje się na każdym stole. Ciasto to wykonywane jest na bazie miodu, co sama nazwa wskazuje, jak również wielu dodatków, jakie w znacznym stopniu podkreślają smak takiego ciasta i również zdecydowanie wpływają na jego prezencję.


Dawna polska kuchnia bazowała na niemrożonych wyrobach i powidłach śliwkowych wysokiej jakości, bo smażonych bez dodatku polepszaczy smaków i sztucznych barwników. Receptura na prawdziwy sok z aroni jest niekiedy uważnie strzeżoną tajemnicą rodzinną (www.smaczny.pl/przepis,sok_z_aronii). Należy pamiętać, że taki dodatek do wody mineralnej nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz także ma szereg właściwości odżywczych. Sok owocowy wykorzystuje się przy różnego rodzaju schorzeniach - dobrze wiemy, że słodki płyn pozyskany z malin pomaga przy przeziębieniu. Nasze antenatki uprawiały dużo roślin i z pewnością ich wybór nie ograniczał się jedynie do warzyw sianych w przydomowych ogródkach. Aby zapewnić sobie codziennie świeżą porcję przypraw, siały w donicach zioła, którymi później doprawiały grochówkę. Zresztą i my współcześnie postępujemy w prawie taki sam sposób. A że zbliża się wiosenna pora sporo gospodyń troszczy się o to, aby przez okrągły miesiąc na parapecie rosła rzeżucha. Praktycznie w każdym przypadku zostaje ona posiana w małej doniczce, a kiedy już urośnie trafia na stół np. w formie sałatki.
1 2