Menu strony

Ostrza samurajów w kuchni

Założę się, że znasz filmy z Dalekiego Wschodu, w których żółtoskórzy wojownicy biją się na katany. Wielu z was pewnie słyszało, jak ważny był dla samuraja jego miecz. Zwykle japoński rycerz modelował go sam i według wierzeń mieścił w sobie ten miecz część duszy wojownika. W rękodziele z tego dalekiego kraju świetnie prosperuje sztuka wyrabiania najznakomitszych ostrzy. Do dzisiaj da się dostrzec to w kuchni - noże japońskie są znane na całym świecie. Mistrzowie gotowania i pomocnicy kuchenni lubią ich ostre krawędzie, jakość wykonania, komfort i niezawodność.

Najważniejsze ostrze w kuchni to nóż szefa kuchni. Musi ułożyć się odpowiednio w ręce, być ostry i solidny. Japońskie noże tego typu są robione zazwyczaj ze stali węglowej, damasceńskiej lub niklowej. Technika produkcji u rzemieślnika bardzo przypomina drogę wytwarzania ostrzy samurajskich, gdyż polega na łączeniu na gorąco wielu warstw metalu. To ręczne wyrabianie ostrzy powoduje, że staja się one niezwykle komfortowe i solidne. Gdy raz weźmiesz w rękę taki nóż, poczujesz wielką różnicę. I natychmiast usuniesz z kuchni tandetne noże produkowane seryjnie. Noże japońskie są tworzone z pasją japońskiej historii.

Sprawdź też

Jaki nóż do kuchni

Jaki nóż do kuchni wybrać?
Atrakcyjne swego czasu także w Polsce stało się spędzanie czasu z przyjaciółmi na grupowym przygotowywaniu posiłków. To bardzo miły zwyczaj i cudownie, że wciąż zyskuje na popularności. To dobra alternatywa dla wspólnych wyjść do knajpki, a przy okazji pozwala na pochwalenie się swoimi umiejętnościami. Żeby jednak samo gotowanie było przyjemnością warto posiadać w kuchni odpowiedni zestaw przyborów. Najważniejszy jest nóż. Na przykład dobry nóż ceramiczny wcale nie musi być drogi! Więcej o wyborze noży w artykule.


Prawdziwy kucharz powinien dysponować wieloma rodzajami noży. Prawidłowy zestaw narzędzi kuchennych powinien zawierać sztućce odpowiednie do różnorakich dań. Rdzennie japońskie są naturalnie ostrza do sushi. Nie da sobie rady bez nich każdy szanujący się szef kuchni, planujący podawać ten fantastyczny wytwór kuchni Dalekiego Wschodu. W szufladzie powinny znaleźć się ostrza do serów, noże do darów morza (mocno praktyczne w przypadku karpi), noże do krojenia jarzyn, osobne noże (zobacz - https://www.smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/japonskie-noze-do-sushi-i-sashimi-yanagi-sashimi-yanagiba-wiedza-w-pigulce) do wędlin. W polskiej ofercie są dostępne japońskie noże (zobacz - https://www.smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/porady-specjalisty/jak-dobrac-noz-poradnik-dla-poszukujacych-odpowiedniego-ostrza) do każdej potrawy. Do najchętniej wybieranych producentów zalicza się: Tojiro, Taisan i Sakon Shiraume . Ceny są znacząco większe od cen banalnych, produkowanych seryjnie noży. Za jakość się płaci, to stare powiedzenie. A ile w tym przypadku? Aby dostać dobry japoński nóż, musisz wydać od 1000 PLN wzwyż.
Na podstawie danych z: www.SmakProstoty.pl
2018/08/31