Menu strony

Ostrza samurajów w kuchni

Założę się, że znasz filmy z Dalekiego Wschodu, w których żółtoskórzy wojownicy biją się na katany. Wielu z was pewnie słyszało, jak ważny był dla samuraja jego miecz. Zwykle japoński rycerz modelował go sam i według wierzeń mieścił w sobie ten miecz część duszy wojownika. W rękodziele z tego dalekiego kraju świetnie prosperuje sztuka wyrabiania najznakomitszych ostrzy. Do dzisiaj da się dostrzec to w kuchni - noże japońskie są znane na całym świecie. Mistrzowie gotowania i pomocnicy kuchenni lubią ich ostre krawędzie, jakość wykonania, komfort i niezawodność.

Najważniejsze ostrze w kuchni to nóż szefa kuchni. Musi ułożyć się odpowiednio w ręce, być ostry i solidny. Japońskie noże tego typu są robione zazwyczaj ze stali węglowej, damasceńskiej lub niklowej. Technika produkcji u rzemieślnika bardzo przypomina drogę wytwarzania ostrzy samurajskich, gdyż polega na łączeniu na gorąco wielu warstw metalu. To ręczne wyrabianie ostrzy powoduje, że staja się one niezwykle komfortowe i solidne. Gdy raz weźmiesz w rękę taki nóż, poczujesz wielką różnicę. I natychmiast usuniesz z kuchni tandetne noże produkowane seryjnie. Noże japońskie są tworzone z pasją japońskiej historii.

Sprawdź też

Jaki nóż do kuchni

Idealny nóż kuchenny
Atrakcyjne jakiś czas temu także w Polsce stało się spędzanie weekendów z przyjaciółmi na wspólnym przygotowywaniu posiłków. To bardzo miły zwyczaj. To doskonała alternatywa dla wspólnych wypadów do knajpki, a przy okazji umożliwia pochwalenie się swoimi talentami kulinarnymi. Aby jednak samo przygotowywanie posiłków było przyjemnością warto mieć w domu dobry sprzęt. Najistotniejszy jest dobry nóż do kuchni. Dzięki temu ułatwimy sobie przyrządzanie naszych potraw.


Prawdziwy kucharz powinien dysponować wieloma rodzajami noży. Prawidłowy zestaw narzędzi kuchennych powinien zawierać sztućce odpowiednie do różnorakich dań. Rdzennie japońskie są naturalnie ostrza do sushi. Nie da sobie rady bez nich każdy szanujący się szef kuchni, planujący podawać ten fantastyczny wytwór kuchni Dalekiego Wschodu. W szufladzie powinny znaleźć się ostrza do serów, noże do darów morza (mocno praktyczne w przypadku karpi), noże do krojenia jarzyn, osobne noże (zobacz - https://www.smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/japonskie-noze-do-sushi-i-sashimi-yanagi-sashimi-yanagiba-wiedza-w-pigulce) do wędlin. W polskiej ofercie są dostępne japońskie noże (zobacz - https://www.smakprostoty.pl/artykuly-i-porady/porady-specjalisty/jak-dobrac-noz-poradnik-dla-poszukujacych-odpowiedniego-ostrza) do każdej potrawy. Do najchętniej wybieranych producentów zalicza się: Tojiro, Taisan i Sakon Shiraume . Ceny są znacząco większe od cen banalnych, produkowanych seryjnie noży. Za jakość się płaci, to stare powiedzenie. A ile w tym przypadku? Aby dostać dobry japoński nóż, musisz wydać od 1000 PLN wzwyż.
Na podstawie danych z: www.SmakProstoty.pl
2018/08/31