Menu strony

Jak upiec wyśmienity tradycyjny sernik, aby zaskoczyć koleżanki oraz mężów smakiem prawdziwego domowego wypieku

Zwykły biały ser jest bodajże najbardziej uniwersalnym produktem spożywczym i wcale nie trzeba być utalentowanym kucharzem, żeby móc przyrządzić smakowite dania z użyciem wspomnianego składnika. Nawet niedoświadczona gospodyni nie powinna mieć żadnych problemów z usmażeniem naleśników albo ulepieniem pierogów z serem. W nieco innym świetle ta kwestia przedstawia się, jeżeli pod lupę weźmiemy pieczenie ciast - w tym przypadku trzeba mieć choć minimalne doświadczenie, żeby z brytfanki nie wyciągnąć zakalca.

Sernik
Sernik tradycyjny to ciasto, o którym marzą małżonkowie wracający do domu po dniu spędzonym za biurkiem - wystawny obiad powinien zakończyć się wyśmienitym deserem, a kawa z ekspresu smakuje o wiele lepiej, jeśli towarzyszy jej porcja pysznego sernika. Żeby to ciasto smakowało tak mniej wymagającym facetom, jak i bardziej wybrednym paniom, do wypieku należy koniecznie użyć wiejskich jaj - te z supermarketu z pewnością nie będą tak dobre, jak te ekologiczne.

Sprawdź też

Zacznijmy żyć zdrowiej!

warzywa
Nasz dzisiejszy styl życia ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Należy zacząć od tego, że zbyt dużo czasu poświęcamy pracy. Po męczącym dniu w robocie , w domu również oczekują na nas codzienne obowiązki. Nie możemy znaleźć czasu na wypoczynek, co sprawia, że bywamy zmęczeni i rozdrażnieni. To fatalnie wpływa na nasze stosunki z rodziną, co jest kolejnym powodem naszej frustracji. Nie radzimy sobie również z odżywianiem.


Kolejną kwestią jest wykorzystanie środka spulchniającego - żeby ciasto było kruche, trzeba doń dodać sodę albo proszek do pieczenia. Jednakże tradycjonaliści sugerują, żeby stosować naturalne produkty, czyli na przykład smalec, a zamiast margaryny wykorzystać najzwyklejsze masło, które rzecz jasna nadaje wspaniałego aromatu. Żaden sernik tradycyjny nie powinien obyć się bez bakalii, choć znajdą się i takie łasuchy, które nie cierpią tych dodatków.
Mając na uwadze gusta bardziej wyrafinowanych smakoszy, warto niekiedy trochę zmienić przyzwyczajenia i zaserwować członkom rodziny sernik na zimno albo z wiśniami. Raz na miesiąc zamiast kruchego ciasta można także rozczynić drożdżowe, a nawet francuskie. W rzeczywistości liczy się przede wszystkim to, żeby używać tylko i wyłącznie świeżych produktów, więc zamrożone półprodukty już na wstępie odpadają.

Okazuje się, że fantastyczny smak to nie wszystko, tak samo istotną kwestią jest także właściwe podanie. Tradycyjny sernik o niebo lepiej będzie wyglądał, gdy zostanie zaserwowany na gustownej zastawie.

Sądzisz, że wspomniane informacje są godne uwagi? Super, więc z pewnością szczegóły tu regały ze stali nierdzewnej opublikowane też Cię zaciekawią.

Przy okazji warto też zadbać o oryginalną oprawę spotkania przy popołudniowej kawie i tuż patery z sernikiem postawić wazonik z bukietem pachnących kwiatów i koniecznie chociażby niewielką świeczkę.
2019/09/12