Menu strony

Jak upiec wyśmienity tradycyjny sernik, aby zaskoczyć koleżanki oraz mężów smakiem prawdziwego domowego wypieku

Zwykły biały ser jest bodajże najbardziej uniwersalnym produktem spożywczym i wcale nie trzeba być utalentowanym kucharzem, żeby móc przyrządzić smakowite dania z użyciem wspomnianego składnika. Nawet niedoświadczona gospodyni nie powinna mieć żadnych problemów z usmażeniem naleśników albo ulepieniem pierogów z serem. W nieco innym świetle ta kwestia przedstawia się, jeżeli pod lupę weźmiemy pieczenie ciast - w tym przypadku trzeba mieć choć minimalne doświadczenie, żeby z brytfanki nie wyciągnąć zakalca.

Sernik
Sernik tradycyjny to ciasto, o którym marzą małżonkowie wracający do domu po dniu spędzonym za biurkiem - wystawny obiad powinien zakończyć się wyśmienitym deserem, a kawa z ekspresu smakuje o wiele lepiej, jeśli towarzyszy jej porcja pysznego sernika. Żeby to ciasto smakowało tak mniej wymagającym facetom, jak i bardziej wybrednym paniom, do wypieku należy koniecznie użyć wiejskich jaj - te z supermarketu z pewnością nie będą tak dobre, jak te ekologiczne.

Sprawdź też

Metoda zdrowe przekąski

cynamonowe bułeczki
Masz ochotę na coś słodkiego? W takich chwilach z pewnością z reguły bierzesz batonika, draże albo podobne słodkości. Jednocześnie można do tej kwestii podejść zgoła inaczej. Znakomitym słodyczem są również słodkości na bazie owoców. W dodatku niektóre z nich jesteś w stanie przygotować samodzielnie. Dlaczego dobrze jest wybrać owoce?


Kolejną kwestią jest wykorzystanie środka spulchniającego - żeby ciasto było kruche, trzeba doń dodać sodę albo proszek do pieczenia. Jednakże tradycjonaliści sugerują, żeby stosować naturalne produkty, czyli na przykład smalec, a zamiast margaryny wykorzystać najzwyklejsze masło, które rzecz jasna nadaje wspaniałego aromatu. Żaden sernik tradycyjny nie powinien obyć się bez bakalii, choć znajdą się i takie łasuchy, które nie cierpią tych dodatków.
1 2