Menu strony

Zrób coś nowego - zacznij gotować

Każdy prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nieistotne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną czy ile lat mamy na karku ponieważ cel jest ten sam - ugotować dobrą potrawę. Żaden to wstyd nie umieć gotować, gdyż wcześniej zawsze ktoś to robił za nas. Na przykład opiekuńcza mamusia, pracowita żona czy też zakochany w kuchni mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie przepadamy za jedzeniem na zamówienie ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który nie wiadomo dlaczego nazywa się zupką chińską, to zostaje własnoręczne gotowanie.


Przed przystąpieniem do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, iż nie ma nic gorszego. Jednak im więcej w tym siedzimy, okazuje się, że nie ma nic prostszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za przyjemne. Nadejdą te chwile gdy podczas spotkania w grupie znajomych będziemy mogli dorzucić swoje 3 grosze o gotowaniu gdy akurat będzie temat sobotniego grilla na sześć osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i dawać innym cenne wskazówki?

Ledwie się oglądniemy a będziemy chcieli mieć własną książkę kucharską by posiąść "tajną" wiedzę kuchni polskiej, hiszpańskiej, rosyjskiej, japońskiej oraz wielu innych. Książka kucharska czy to w formie papierowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, bo przecież nie ma co ograniczać się do paru potraw jeśli pole do popisu jest znacznie większe i tak w ogóle nie do wyczerpania.

Warto nauczyć się przygotowywać zarówno pierogi z serem, gołąbki, flaki jak i wybitne sosy do makaronu czy ostatnio lubiany chyba przez wszystkich sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w naszym kraju sporym fenomenem. Dodaje się go teraz do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez znaczenia czy to kotlet mielony, kebab czy pizza (zobacz również wędlina na pizzę) z serem i tuńczykiem. Doprawdy zjawisko na sporą skalę, nie można się już dziwić, że taka sałatka Cezar czy pasta rybna (tamta strona) które w zasadzie nie zawierają czosnku, mogą być nam w knajpie podane właśnie z takim sosem. Jeżeli nie w potrawie to na pewno przy niej niej.

Pamiętajmy, że potrawy na ostro to nie wszystko co jemy. Wiadomo, że to są dania główne i te właśnie powinniśmy nauczyć się robić. Ale należy pamiętać by nie zaniedbywać deserów i dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wymagające podniebienie.

Przejrzyj ten niezły serwis (https://biorife.pl/kontakt.php), a przekonasz się, że zawarte tam informacje są niesamowicie interesujące, gdyż to pokrewna tematyka, co w tym wpisie.

W gotowych przepisach łatwo wyszukamy sposoby na świeży koktajl bananowy (sprawdź), bardzo dobre ciasto z herbatnikami a nawet dowiemy się jak produkowana jest chałwa i jak ją wykonać domowymi sposobami. Wszystko zależy od naszych chęci, bo przepisów znajdziemy bez liku.


Przepisy na pichcenie to jednak nie koniec obsługi kuchni. Bo przecież w tej tematyce ważne są również inne zagadnienia, jak na przykład dekoracje. Dowiedzieć się możemy jak udekorować tort, jak składać serwetki, jak dobrać kieliszki, co położyć na stół jako dekorację i wiele innych.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takimi tematami to na pewno znajdzie dla siebie wygodne źródło informacji. Może to być kulinarny portal internetowy jak i wielka książka poświęcona kuchni oraz gotowaniu. Należy po prostu chcieć.
Dziennikarz: B.S.
2019/08/01