Menu strony

Wymarzona potrawa na różne imprezy? Jaka to? Jest ich na pewno wiele, ale korzystnie sprawdzić nasze propozycje

Chcesz dobrego pomysłu na wspaniałe jedzenie? Spośród wielu ciekawych przepisów na pewno powinniśmy polecić dwa niezwykle smaczne.


Camembert
Takie coś to camembert smażony w panierce. Jak go zrobić? Serki należy odwinąć z papierków. Każdy krążek odpowiednio panierujemy w jajku, a w dalszej kolejności w bułce tartej. Należy położyć na oliwę na rozgrzaną patelnię. Uwaga, w okresie smażenia przewracamy tylko raz i nie za pomocą widelca, bo ser bardzo łatwo przekłuć i wtedy z naszego dania nici!

Usmażony z obu stron na złociutko ser spokojnie przekładamy na talerze. Na każdym z talerzy obok sera kładziemy łyżkę serka mascarpone i duży kleks powidełek borówkowych. To jest w rzeczy samej pyszne! Uwaga - potrawa bardzo sycąca - łatwo najeść się już jednym krążkiem camemberta (na smaczny.pl). W okresie wakacyjnym przygotowujemy grillową wersję tej potrawy. Nie panierujemy sera, ale czyste krążki pakujemy w folię aluminiową i upieczmy na grillu. Wyśmienicie będzie smakować z piwkiem i chrupiącą bagietką.

Kolejnym przepisem godnym polecenia jest kruche ciasto z rabarbarem (polecamy na smaczny.pl). Mąkę przesiać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dołożyć pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodajemy żółtka i śmietanę, zagnieść prędko ciasto (świetnie do tej pracy nadaje się malakser), trzeba uformować w wałek, zawinąć w folię i w dalszej kolejności schładzać w lodówce przez minimum 30 minut. Piekarnik powinniśmy rozgrzać do temperatury 180 ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 centymetrów i dokładnie wylepić nim dno. Pieczemy w piekarniku, aż będzie lekko złociste, później studzimy.

Rabarbar trzeba obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dość dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar a następnie posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu i mieszamy, aż rabarbar wypuści sok - około dwóch-trzech minut. Przenieść rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w małym rondlu i dosyć mocno podgrzać i tak właśnie gorącym zalać suche składniki. Odpowiednio wymieszajmy. Ostudzone ciasto smarujemy cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki a później posypać pokruszoną kruszonką. Pieczemy około trzydziestu-czterdziestu minut w temperaturze 180 ºC. Na koniec, przestudzić i posypać cukrem pudrem. Tak przygotowana potrawa będzie smakować wyśmienicie. Korzystnie ją przygotować na jakąś okazję, lecz nie tylko.
2015/06/26