Menu strony
Przepisy

Zrób coś nowego - zacznij gotować

Każdy prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nieistotne jest jakiej jesteśmy płci czy ile lat mamy na karku gdyż cel jest ten sam - ugotować dobrą potrawę. Żadna to hańba nie umieć pichcić, gdyż w przeszłości zawsze nas ktoś z tego wyręczał. Mogła to być opiekuńcza mamusia, niezastąpiona żona czy też zakochany w kuchni mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie przepadamy za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który nie wiadomo dlaczego nazywa się zupką chińską, to zostaje samodzielne gotowanie.
Obiad, kurczak

Polecane pomysły na obiad dla całej rodziny

W większej części domów bardzo częstym pytaniem stawianym na co dzień jest kwestia „co na obiad”. Co znamienne, w sumie w każdym gospodarstwie odpowiedź na tę kwestię będzie inna. Bardzo dużo zależy bowiem od nawyków pochodzących z własnych domów i tego, co tam się gotowało w przypadku, gdy trzeba było uzyskać potrawę w szybkim tempie lub zrobić tak zwane coś z niczego.
Śledzie

Gdzie nauczyć się przyrządzać smakowite posiłki?

Czy pichcenie jest skomplikowanym zajęciem? Pewnie na poziomie profesjonalnym odpowiedź jest twierdząca. Jednakowoż jeżeli nie marzymy o jakiejś karierze, kucharzeniu w gustownej restauracji, na pewno nie powinniśmy się dosłownie niczego obawiać!
jedzenie

Zdrowo jemy gdy ciepło

Współczesny styl życia niezwykle szkodzi naszemu organizmowi. Za dużo czasu przesiadujemy nad pracą, jesteśmy notorycznie zmęczeni oraz rozdrażnieni. Taki stan ma niekorzystny wpływ na nasze kłopoty z zasypianiem. Przemęczenie próbujemy zlikwidować dużymi ilościami napojów energetyzujących. Dodatkowo, nasz jadłospis pozostawia wiele do życzenia. Jemy zbyt dużo przetworzonej żywności. Zrezygnowaliśmy z pożywnego, domowego jedzenia na rzecz błyskawicznych posiłków na mieście. W naszym codziennym rozkładzie dnia brak czasu na sport oraz wypoczynek.
gospodyni domowa

Praktyczne porady kulinarne z pamiętnika naszej babci, czyli w jaki sposób prawidłowo się odżywiać

Właściwe odżywanie się staje się obecnie niezwykle popularne. A jeżeli już mówimy o pożywnym jedzeniu, to musimy tutaj nadmienić o babcinych przepisach kulinarnych, które odnajdziemy nie tylko w ubiegłowiecznych książkach kucharskich.
szparagi

Z jakiej przyczyny należałoby gotować na parze?

Gotowanie na parze jest dzisiaj coraz bardziej atrakcyjną formą gotowania. Niesie ono za sobą multum drogocennych zalet, w szczególności zdrowotnych.Główną wartością gotowania na parze jest to, iż dzięki temu tworzone jedzenie nie traci witamin oraz wartości odżywczych.
lampka nalewki

Własnoręczna produkcja alkoholi

Alkohol zajmuje w naszej tradycji dość ważne miejsce i to bynajmniej nie dlatego, jakoby Polacy piją go dużo. Statystyki bowiem jasno wskazują, że na tle wielu narodów europejskich picie alkoholu w Polsce wypada faktycznie blado.
Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami

Polubić gotowanie

Każdy prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nie ważne jest jakiej jesteśmy płci czy ile lat mamy na karku bo cel jest ten sam - przygotować smaczną potrawę. Żaden to wstyd nie umieć gotować, gdyż w przeszłości zawsze ktoś to robił za nas.
zapiekanka

Ciekawe przepisy oraz rady kulinarne dla miłośników gotowania

Każdy miłośnik gotowania z pewnością uwielbia wynajdować ciekawe przepisy oraz przeróżne porady kulinarne, jakie powodują, iż jego kuchnia staje się jeszcze lepsza. Gotowanie zdoła sprawiać faktycznie nadzwyczaj wiele rozkoszy, w szczególności jeśli mamy kogoś dla kogo zdołamy gotować.

A Ty, lubisz omlet na słono czy na słodko?

Patrząc na częstotliwość pytań o to, jak zrobić omlet, warto sprawdzić kilka portali w zakresie kulinariów. To szczególne danie z ubitych jaj może być robiona na wiele rozmaitych sposobów, o czym wielu z nas miało już okazję się przekonać. Wyjątkowe strony internetowe, gdzie to smażone na patelni jedzenie zdobywa serca użytkowników i aktywnych kucharzy, tak fachowców, jak i amatorów, mają dużą liczbę odwiedzin w miesiącu. Zachęcające zdjęcia gotowych już potraw i ozdobionych do podania domownikom mówią same za siebie.
1 2 3